den 30 januari 2017

Stora förändringar på finansfunktioner fram till 2020

År 2020 är merparten av de uppgifter som idag görs på finansfunktionerna borta, enligt en ny rapport från Accenture.

Enligt rapporten drivs förändringen av framför allt två faktorer: dels digitaliseringen som gör att uppgifterna automatiseras i större utsträckning, dels får finansavdelningar fler koncerngemensamma uppgifter inom information och analys.

Konsekvensen av förändringarna är att rutinuppdrag försvinner och att kompetenskraven höjs. De koncerngemensamma uppgifterna medför också krav på ökad kunskap om företagets verksamhet, som inte är direkt kopplad till finansiella frågor, för att genomföra olika former av verksamhetsanalyser och prognoser.

Accenture tror att så mycket som70 procent av dagens uppgifter kommer vara borta redan om tre år, istället får vi se helt nya roller på finansfunktionerna. Till exempel data scientist för att hantera och analysera stora mängder information och scenariomodellerare som bygger och konsekvensanalyserar olika scenarier för företaget. En tredje ny roll är beteendevetare vars uppgift blir att analysera ändrade kund- och konkurrentbeteenden och beskriva den finansiella effekten av dessa.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Fyll i nedanstående formulär och klicka på 'Skicka' för att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Din adress kommer endast att användas av oss på Lind & Schultz och du kan när som helst välja att avbryta prenumerationen genom att skicka ett mail till oss.

Du måste fylla i din e-postadress
Adressen måste vara samma som ovan

 

Läs om hur vi hanterar personuppgifter (PDF)

 

 

Följ oss på LinkedIn