den 30 januari 2017

Outsourcing av ekonomi allt vanligare

Fler och fler internationella företag väljer att outsourca sina ekonomiavdelningar, säger Patrik Schultz och Eva Lind Andersson, ägare i Lind & Schultz Financial Consulting.

Ofta handlar outsourcingen om kostnadsbesparingar, där funktionerna flyttas till länder med lägre kostnadsnivåer. Temporärt kan flytten innebära påfrestningar för organisationen.

– Det uppstår ofta merarbete i samband med outsourcingen och risken för kvalitetsproblem ökar, säger Eva Lind Andersson.

En konsekvens av det är att det, tillfälligt, behövs mer personal i samband med outsourcingen. Det finns också alltid en risk för att nyckelpersoner väljer att lämna, något man behöver ha med i outsourcing-kalkylen. Organisationer är också generellt mer sårbara för störningar i och med att de blir allt mer slimmade, tillägger Eva Lind Andersson.

– Samtidigt ser vi en omvänd trend, där företag med verksamhet i Norden väljer att koncentrera sina ekonomi- och finansfunktioner till Stockholm.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Fyll i nedanstående formulär och klicka på 'Skicka' för att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Din adress kommer endast att användas av oss på Lind & Schultz och du kan när som helst välja att avbryta prenumerationen genom att skicka ett mail till oss.

Du måste fylla i din e-postadress
Adressen måste vara samma som ovan

 

Läs om hur vi hanterar personuppgifter (PDF)

 

Senaste nytt

  • Många bollar i luften för dagens CFO?
    CFO-rollen innebär oftast stort ansvarsområde, att ha koll på utvecklingen inom nya digitala verktyg, effektivisera- och snabba upp, leda och motivera en allt mer slimmad ekonomiavdelning, stötta i affärsledet och vara bollplank till VD. Gärna också hitta bra finansieringslösningar och upprätthålla internationella kontakter.
  • Kostar ekonomiavdelningen bara en massa pengar eller kan den vara värdeskapande?
    Redovisningen har tidigare bara använts för att se vad som redan hänt. Realdata blir alltmer åtkomligt och kan användas till att styra beteenden och beslut. Ekonomichefen kan då sätta agendan och säkerställa att ekonomifunktionen är verksamhetsstyrande, att den kan tolka data och öka beredskapen för omställningar vid behov.
  • Nytt nyhetsbrev från Lind & Schultz
    I vårt nyhetsbrev får våra prenumeranter en gång per kvartal nyheter och råd från oss och vår omvärld.

 

Följ oss på LinkedIn