den 23 februari 2016

Här är konsultjobbet som är glödhett 2016

Intresset för interimschefer har ökat rejält de senaste åren. Men det gäller att inte ta in den billigaste interimskonsulten - istället ska man titta på kompetensen.

Intresset för att anlita en interimschef har ökat rejält de senaste åren. Men det gäller att se upp – för att undvika en konsult som stjälper mer än hjälper.
"Det vanligaste misstaget är att man tar den billigaste konsulten och inte tittar på kompetensen. Det kan få tråkiga konsekvenser", säger Eva Lind Andersson, delägare och grundare på Lind & Schultz.

2016 är interimschefer hetare än någonsin inom ekonomi och finans. En sökning på ordet på Google ger nära 70 000 träffar – och mängder av erbjudande både för arbetsgivare och framtida konsulter. Patrik Schultz, som driver Lind & Schultz tillsammans med Eva Lind sedan 2008, förklarar ökningen med företagens växande behov av att vara snabbfotade samt att många inte har några extra resurser att tillsätta på bolaget om någonting oförutsett händer.

"Det kan vara ett uppköp eller försäljning av ett bolag, eller att någon får sparken eller blir utbränd. Då behöver någon snabbt komma in och fylla den tomma luckan", säger han och fortsätter: "En del tänker att vi ordnar det här själva. Men oftast tar det för lång tid och luckan är för stor för att fylla. Det kan i sin tur påverka den övriga personalen och företaget negativt. Därför är det viktigt att anlita en konsult som har högre kompetens än motsvarande anställda, detta för att göra startsträckan kortare och för att konsulten snabbt ska kunna bidra på ekonomifunktionen."

Allt fler har upptäckt fördelarna med att ta in en interimskonsult – och det gäller att välja en konsult som passar in i företagets profil. Lind & Schultz har över 130 konsulter i sitt nätverk.

"Det är många parametrar som ska stämma. Konsulten måste ha rätt kompetens och erfarenhet från branschen, men också passa in i kulturen på företaget. Här är det viktigt för konsultbolagen att ha en intern rekryteringsprocess som kvalitetssäkrar konsulterna. De flesta vi samarbetar med har arbetat med oss i flera år", säger Eva Lind Andersson.

Som företag gäller det dock att inte enbart fokusera på priset i valet av konsult. Det kan få förödande konsekvenser. Här har konsultbolagen ett stort ansvar, berättar Lind Andersson.

"Om du väljer den billigaste konsulten och inte tittar på kompetensen blir det ofta så att företaget måste lära upp personen och mycket tid tas från den befintliga personalen. Det här kostar mycket pengar och tar kraft från alla medarbetare. I vissa företag kan valet vara direkt avgörande, det går liksom inte att skjuta upp rapporteringar och kvartalsrapporter. Det är därför det är så viktigt att det är en kvalificerad och erfaren konsult som kommer in, som har en mycket kort startsträcka", säger hon.

Patrik Schultz berättar att valet av konsultbolag är det kanske viktigaste att tänka på när bolag vill anlita en interimskonsult.

"Det är viktigt att de som är i vår position har erfarenhet av det område som uppdraget avser. Annars är det svårt att förstå det behov som kunden har och matcha det mot konsulternas kompetens och profil. Sedan måste vi också förstå vad konsulterna tycker är roligt och känna till deras behov för att de ska kunna göra ett så bra arbete som möjligt på uppdragen", säger han.

Det senaste åren har branschen tagit stora kliv framåt. Hur kommer den utvecklas den närmaste tiden?
"Den kommer att fortsätta öka. Allt fler ser fördelarna med att ta in en konsult, både interim och projekt. Sedan tror jag också intresset för att arbeta som konsult kommer att öka. Redan nu ser vi att många väljer det här som en karriärbana", säger Patrik Schultz.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Fyll i nedanstående formulär och klicka på 'Skicka' för att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Din adress kommer endast att användas av oss på Lind & Schultz och du kan när som helst välja att avbryta prenumerationen genom att skicka ett mail till oss.

Du måste fylla i din e-postadress
Adressen måste vara samma som ovan

 

Läs om hur vi hanterar personuppgifter (PDF)

 

 

Följ oss på LinkedIn